Pages - Menu

16 Mayıs 2013 Perşembe

Mikroblog nedir ?


Bir blog yayın biçimi olarak sınıflandırılabilir. Fakat microblog, bildiğimiz blog'dan içerik ve dosya boyutu bakımından farklılık gösterir. Mikrobloglar kullanıcılara kısa cümleler, anlık fotoğraflar veya video linkleri gibi küçük içerik parçalarını paylaşmak için ortam sağlar.

Mikroblog yayıncıları, "şimdi ne yapıyorum?", "şu anda ne gördüm?" "ne düşünüyorsun" veya "bu çok güzelmiş." gibi anlık ve günlük hayatta o an içinde yayıncıyı çok etkileyen, gün sonunda pek anlam taşımayabilen içerikler yayınlayabildikleri gibi, genleksel blog yayıncılığında olduğu gibi tematik konuları da yayınlayabilirler.

"Vikipedi" 
Bazı mikroblog servisleri, hangi kullanıcıların yazdıklarınızı okuyabileceğiniz veya web tabanlı arayüz dışında API'ler veya başka uygulamalar yolu ile gönderilerinizi yayınlamanızı ve gönderi okumanızı sağlayan güvenlik seçenekleri de sunarlar. Bu gönderi imkanları bazen e-posta, kısa mesaj, sesli mesaj gibi seçenekler olarak da genişleyebilir.Bu açıdan bakıldığında bir blog yayınında olmayan bir ihtiyacı (!) karşıladığı da düşünülebilir. Normal bir blogda daha çok teknik ve zaman gerektiğinden gündelik hayattaki önemli küçük anları yayınlamak daha zordur. 
İlk mikroblog tumblelogs olarak bilinir. Asıl gelişme ise, 2006 ve 2007 yıllarında mikroblog Tumblr ve Twitter servisleri ile oldu. Mayıs 2007 senesinde ise, 111 adet uluslararası microblog sitesi vardır. En yaygın olarak kullanılanları ise Twitter, Tumblr, Cif2.net, Plurk, , identi.ca ve sipesifik'dir. Servislerin ve yazılımın farklılık arz etmesinin yanında bu servisler sürekli devinim halindedir. Plurk servisinde zaman çizgisi görünümü videolarla ve fotoğraf paylaşımı ile entegre halde sunulmaktadır. Flipter servisi ise insanların makale paylaşabileceği ve izleyicilerin görüşlerini alabileceği bir servis olarak çalışmaktadır.



Emote.in izlenimlerin paylaşıldığı bir konsept üzerine oturur ve zaman çizelgesini içinde taşır.PingGadget ise mekan tabanlı bir mikroblog sitesidir. Pownce, Digg tarafından geliştirişmiş ve kurucusu Kevin Rose ve arkadaşlarıdır. Microblog mantığına dosya paylaşımını eklemiştir. Ve etkinlik davetleri de yapılan bir yapısı vardır. Pownce, SixApart bünyesine Aralık 2008 dahil olmuştur. Sipesifik, Ertuğrul Fındık tarafından kurulan ve fakat moderasyon içermeyen yapısı ile daha çok anonsların yapıldığı, gündemdekilerin ve gündemde konuların olduğu bir paylaşım, tartışma platformudur.


Diğer lider sosyal ağlar Facebook, MySpace, LinkedIn, Diaspora*, JudgIt, Yahoo Pulse, Google Buzz, Google+ ve XING, kendi içinde mikrobloging yapısını taşımaktadırlar. Bunları daha çok "durum güncellemeleri" olarak tanımlamak doğru olacaktır.



Lifestream ve Profilactic gibi servisler mikroblogları ve birçok sosyal networkü tek bir liste halinde ile birleştirme özelliğine sahiptirler. Ping.fm ise mikroblog girdilerinizi bir çok sosyal networke gönderme özelliğine sahiptir."Vikipedi"


Twitter;amaç o an ne yaptığınızı bildirmek ve fotoğraf paylaşımında bulunmaktır.Kısıtlı karakter kullanımı olduğu için uzun uzun yazılar yazmak mümkün değildir. Twitter sayesinde ünlülerle de iletişime geçilebilir.

Tumblr;Tumblr en sade anlamda basit ve kolay kullanılımı olan bir blog servisidir.WordPress ve hatta Blogger’dan daha sade ve daha kolay öğrenilebilen, özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan bir blog açma ve yönetme sitesi olarak da tanımlanabilir. Tumblr’de fazla emek harcamaya gerek olmadan resim, video ve yazı paylaşmak oldukça kolaydır, kişiselleştirme açısından ise kullanıcıya olabildiğince esneklik sağlar."http://www.prohayat.com/"

Facebook;insanların birbiriyle iletişim kurmasını, fotoğraf video ve bilgi paylaşımı yapmasını sağlar.4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur.


 Kısacası mikrobloglar, insanların dünyanın neresinde olursa olsun çok kolayca 

birbiriyle iletişime geçebildiği,anlık bilgi ve fotoğraf ve video paylaşımı yaptığı ve 

ilgilendikleri sayfaları ve kişileri takip edebildiği blog siteleridir.


                                                                          Fotoğraf Ve Video Paylaşım Servisleri


Fotoğraf ve video paylaşım servislerinde kişiler çektikleri fotoğrafları videoları arkadaşlarıyla ve bütün dünyayla paylaşabilir. Bunun içinde birtakım programlar kullanılmaları gerekir. Bunlara örnek olarak İnstagram, Facebook, Twitter, Tumblr, Dropbox, Flickr, Pick Youtube ve Shutterfly verebiliriz.




Blog Servisleri



Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.
İlk bloglar elle yazılıp güncellenirken, bugün bu iş için özel yazılmış yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlardan bazıları bir blog servisi sağlayıcı sitenin alt alan adları olarak yaratılabilen, bazıları ise kullanıcının kendi sunucusuna kurup çalıştırması gereken yazılımlardır.Örnek olarak: Blogger, Blogcu.com, Blog.ac, WordPress.com, Tumblr, Pusterous, Typepad, Livejournal, Xanga ve Sguarespace. "Vikipedi"

Geolocation Servisleri
Öncelikle geolociation nedir öğrenelim .Geolocation coğrafik yer anlamına gelmektedir. Tarayıcının kendi içindeki komutları kullanarak kullanıcının yerinin saptanmasıdır. Web uygulamalarında kullanılan ve sayısız avantaja sahip bu teknoloji tarayıcıların sahip olacağı en ilginç özelliklerden de biridir.Örneğin, size en yakın hastaneyi, restorandı sağa, sola dön komutları vererek gösterebilecek bir sistem kurabilirsiniz. Ya da yakın tarihlerde çevrenizdeki büyük buluşmaları, önemli günleri, partileri, eğlenceleri gösterecek bir uygulamadır. Bunlardan en bilindik ve sık kullanılanı ise Forsquare'dır .

İnteraktif Sözlükler
Bu sözlüklerde hemen her konuda görüş bildirilir, başlık açılır.

İnteraktif Sözlük Çeşitleri 
1.Genel İnteraktif Sözlükler
Ekşi, Uludağ, İtü, Kötü, Eko Sözlük bunlardandır. 
2.Tematik İnteraktif Sözlükler
Bu sözlükler belli bir alana odaklanmış sözlüklerdir. Geleceğin trendi olduğunu söylenebilir. Benzer alanlarda ilgi duyanların aynı sözlükte toplanması daha başarılı bir konsept. Sportif Sözlük, Siyasi Sözlük, Deniz Sözlük, Sinema Sözlük bilindik örneklerindendir. 
3.Üniversite Sözlükleri
Sözlükler içerisinde en faydalı olanlarındandır. O okula özel dersler, hocalar vs gibi konularda bilgi paylaşımında bulunulur, ortamları seviyeli ve kalitelidirler genelde. Bilkent Kampüs başarılı bir üniversite sözlüğüne örnektir.

En Popüler İnteraktif Sözlükler Sıralaması

1- Ekşi Sözlük sozluk.sourtimes.org
2- Uludağ Sözlük uludagsozluk.com
3- İTÜ Sözlük itusozluk.com
Profesyonel İş Ağı 
Profesyonel işverenleri, çalışanları, iş ve staj arayanları bir araya getirir. Buna örnek olarakta Linkedin ve Xİng'i verebiliriz.






1 yorum: